O LIGI

Esports Balkan Liga

Esports Balkan Liga (EBL) je zvanično League of Legends takmičenje za područje Balkana.

EBL je deo Riotovog sistema evropskih regionalnih liga još od 2018. godine, od kojih svaka šalje svoje najbolje ekipe u EMEA Masters - najveće evropsko LoL takmičenje ove vrste sa nagradnim fondom od 150.000 evra. EMEA Masters je ujedno i platforma gde igrači iz cele Evrope imaju šansu da pokažu svoj potencijal, a ako se pokažu dobro, neretko dobiju priliku da zaigraju I za neki od LEC timova poput svojih prethodnika Milice, Limita, Sacrea, Twohoyrza, Merse itd.Struktura takmičenja je jednostavna - dva puta godišnje osam najboljih ekipa sa našeg područja se tokom ligaškog dela i plej-ofa bori za titulu šampiona Balkana i možda još važnije, naše predstavnike u Evropi. Prvi ciklus ili polusezona traje u periodu januar-april, nakon čega počinje prolećno izdanje EMEA Mastersa, dok druga polusezona ide od juna do polovine avgusta a naše dve najbolje ekipe nastavljaju svoj pohod na letnji EMEA Masters.

Kao organizator takmičenja, Fortuna Esports obezbeđuje minimalno 44.000 evra za nagradni fond i stipendije na godišnjem nivou koji je podeljen na sledeći način:

  • 20.000 evra nagradni fond za plej-of (10.000 po polusezoni);
  • 16.000 evra stipendija za timove;
  • 8.000 evra stipendija za putne troškove na veliko finale;Kada smo već kod velikog finala - kraj većine EBL sezona je obeležen na LAN događaju uz strastvene navijače koji imaju priliku da bodre svoje omiljene ekipe i uživo krunišu LoL šampiona Balkana. Veliko EBL finale je do sada bilo domaćin u Kombank Dvorani, Madlenijanumu kao i u halama Beogradskog Sajma.Osim regularnih sezona, EBL je i jedan od osnivača SIGMA Kupa, multi-regionalnog zimskog turnira za profesionalne i amaterske ekipe. EBL ekipe koje se kvalifikuju na SIGMA kup se bore za nagradni fond težak 15.000 evra uz plaćene putne troškove.

Želim da igram EBL, kako to da uradim?

Pa, ili si dovoljno dobar da direktno zaigraš za neku od postojećih ekipa poput Partizana, Crvene zvezde ili Diamanta na primer, ili iskoristiš svoju šansu u septembru i kvalifikuješ se u EBL putem otvorenih kvalifikacija.

Ko uopšte gleda ovo takmičenje?

EBL je najgledanije regionalno esports takmičenje, bez premca. U proseku, tokom samo jedne polusezone, Esports Balkan Ligu uživo pogleda preko 300.000 jedinstvenih gledalaca, koji konzumiraju oko 200.000 pogledanih časova, što putem YouTube i Twitch platforme, što putem TV (Sport Klub Esports, SK3). Preko 80% gledalaca ima između 18 i 34 godine, uz akcenat na mlađe i u velikoj meri su iz našeg regiona (Srbija, Hrvatska, BiH…).


Kako da gledam EBL?

Da bi bio siguran da ne propustiš meč koji želiš uvek baci pogled na raspored, ali praktično najvažnije je da zapamtiš svakog četvrtka i petka od 19 - 23h na našim kanalima:


To je to, vidimo se na Riftu, a za još sadržaja, informacija i pitanja, zapratite nas na društvenim mrežama: